Betsele-if.se Soccer Zlatan Ibrahimovic – Sveriges fotbollsgud

Zlatan Ibrahimovic – Sveriges fotbollsgud

Zlatan Ibrahimovic föddes den 3 oktober 1981 och har kommit att bli Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna. Zlatan föddes i Malmö och växte upp i stadsdelen Rosengård. Han växte upp tillsammans med fyra halvsyskon och en helsyster samt sin pappa Sefik som är från Bosnien och sin mamma Jurka som är från Kroatien. Dessa skilde sig dock när Zlatan var ung och han bodde under perioder hos båda.

Zlatan Ibrahimovic har flera gånger berättat att han växte upp under mycket enkla förhållanden, där avsaknad av mat och stökigheter i familjen var en del av vardagen. Enbart fem år gammal började Zlatan spela fotboll i den lokala fotbollsklubben Malmö IB och under sin barndom spelade han även i klubbarna BK Flagg och FBK Balkan innan han som 13 år gammal blev värvad till stadens storklubb, Malmö FF.

När Zlatan Ibrahimovic slog igenom

Zlatan Ibrahimovic tog sig sedan igenom de olika ungdomslagen i Malmö FF innan han, säsongen 1999, som 18-åring fick sin första chans i A-laget. Zlatan gjorde även sitt första A-lagsmål den säsongen men tyvärr hjälpte inte det och Malmö FF åkte ur Allsvenskan. Året efter, 2000, när Malmö FF spelade i Superettan var Zlatan en bidragande orsak till att laget året därpå gick upp till Allsvenskan igen. Detta genom att göra 12 mål.

Det var sedan under säsongen 2001 som han slog igenom stort. Han inledde säsongen med att göra två mål i den första matchen. Sedan rullade det på under våren och under sommaren 2001 blev en då 21-årig Zlatan Ibrahimovic såld från Malmö FF till holländska toppklubben Ajax. Övergångssumman landade tillslut på hela 80 miljoner kronor. Detta var då den största fotbollsövergången av en nordisk fotbollsklubb och är än idag en av de största.

Zlatan Ibrahimovic i de olika klubbarna utomlands

Tiden i Ajax började trevande för Zlatan och han fick ofta se matcherna från bänken men när Ajax bytte tränare efter ett halvår fick han en startplats och succén lät inte vänta på sig. Under de tre säsongerna som Zlatan spenderade i Ajax levererade han 47 mål. 2004 skulle nästa klubbflytt äga rum och denna gång var det till Italien och storklubben Juventus som resan fortsatte för honom.

Succén i Italien blev ett faktum och under de två säsongerna som Zlatan spenderade i Juventus blev han ligans bästa spelare och ligamästare. 2007 bytte han klubb till Inter innan han 2009 flyttade till Spanien och Barcelona innan han 2011 återvände till Italien och AC Milan. Där tillbringade han sedan två säsonger innan flytten begav sig till Paris SG. Där stannade han under fyra säsonger tills han 2016 skrev på för engelska Manchester United.

Zlatan Ibrahimovic i svenska landslaget

Utöver sin otroliga karriär där han har vunnit massor av titlar i olika länder med flera av världens största klubbar har Zlatan även satt stora avtryck på det svenska landslaget. Zlatan debuterade i svenska U18-landslaget 1999 innan han tog steget upp till det svenska U21-landslaget. 2001 var det även dags för Zlatan att göra A-landslagsdebut och han har sedan dess haft en central roll i det svenska landslaget.

2008 blev Zlatan även lagkapten för det svenska landslaget och var den stora stjärnan i laget under många år och även en bidragande orsak att Sverige tog sig till flera mästerskap. Zlatan spelade fram tills dess att han tackade för sig i landslaget efter EM-2016. Han hade då gjort 116 landskamper. Under denna period hann han även bli den största målskytten i den svenska landslagströjan då han slutade på totalt 62 mål.

Priser som Zlatan Ibrahimovic har vunnit

Zlatan har vunnit Guldbollen som Sveriges bästa fotbollsspelare hela elva gånger vilket är nio gånger mer än någon annan svensk. Utöver detta har han även vunnit ligaguld i Holland med Ajax, ligaguld i Italien med Juventus, Milan och Inter, ligaguld med Barcelona i Spanien, ligaguld i Frankrike med Paris, samt FA-cup-guld och Europa League-guld med Manchester United. Han har även blivit årets spelare flera gånger i de ligor han har spelat i.

Zlatan Ibrahimovic nutid och framtiden

Sedan mars 2018 har flyttlasset gått från den europeiska toppfotbollen över Atlanten till USA och amerikanska LA Galaxy. Där har Zlatan blivit det stora affischnamnet för den amerikanska fotbollsligan. Han har även startat en karriär vid sidan av fotbollen då fotbollskarriären börjar gå mot sitt slut och Zlatan har blivit affischnamn för flera stora världsledande företag. Om Zlatan väljer att återvända till den europeiska fotbollen eller avslutar sin karriär i USA får framtiden utvisa.