Betsele-if.se Soccer Vad tjänar fotbollsspelare i Sverige?

Vad tjänar fotbollsspelare i Sverige?

Att fotboll är en sport som involverar mycket pengar vet vi nog alla. De senaste åren har både priserna för övergångssummor och spelarnas löner ökat något enormt. Proffsspelare i de bästa ligorna kan tjäna flera miljoner per dag men hur står sig egentligen Sverige i denna konkurrens? Vad tjänar de spelare som spelar i de högsta ligorna? Kommer lönerna öka i framtiden eller kommer de ligga på samma nivå som nu?

Det har länge varit känt att Sverige ligger ganska långt efter när det kommer till löner. Om man jämför med liknande ligor i Europa har vi inte alls samma löner som de erbjuder sina spelare. Detta kan vara en av anledningarna till att det är svårt att locka toppspelare till att komma och spela i Sverige och man hoppas detta ska ändra sig när fler klubbar får spela Europaspel.

Vad tjänar spelare i Allsvenskan?

Allsvenskan är som bekant den högsta serien i Sverige. Detta betyder också att det är denna serie som har högst löner. Detta inkluderar både spelare och tränare. Oftast är det tränaren som har den högsta lönen av alla. I toppklubbarna kan den överstiga en miljon kronor per år. Det är också stor skillnad på om en spelare spelar i en toppklubb eller i en mindre klubb med sämre ekonomi.

Om vi tittar på de större klubbarna i Stockholm, Göteborg och Malmö kan vi se att de är de klubbar som betalar allra bäst. Här är det flertalet spelare som tjänar över en miljon kronor om året. Mindre klubbar har inte råd att betala samma löner utan deras bästa spelare tjänar runt en 500 000 om året. Det finns även de spelare som inte får någon lön alls.

Variation från år till år

Det varierar alltid hur mycket en klubb betalar ut i löner från år till år. Om man en säsong säljer en av sin bästa spelare för en hög summa pengar har man förstås kapital att kunna betala ut lite bättre löner. Det kan också gå i motsatt riktning. Om en klubb ska bygga en ny arena eller på annat sätt har dålig ekonomi kan man istället dra in på löner.

En sak som spelar stor roll för en klubbs ekonomi är spel ute i Europa. Den klubb som vinner Allsvenskan får alltid chansen att kvalificera sig till Champions League, vilket är den största turneringen för klubblag. Bara att kvalificera sig till denna turnering ger ett rejält klirr i kassan. Skulle man sedan ta sig vidare från gruppspelet väntar också extra pengar. Den klubb som på senare tid varit med i Champions League är Malmö FF.

Lönerna i Superettan

Det är många spelares dröm att kunna leva på fotbollen. Det blir också väldigt svårt att vara en fotbollsspelare på heltid om man måste ha ett jobb vid sidan av. Därför krävs det att också spelare i vår andra liga tjänar pengar på fotbollen. Annars kommer kvaliteten på fotbollen bli sämre och detta kommer också märkas i Allsvenskan. Därför försöker klubbarna i Superettan betala så mycket som möjligt till sina spelare.

De som spelar i Superettan kommer inte riktigt upp i samma löner som de i Allsvenskan. De som tjänar bäst tjänar runt 500 000 kronor på en säsong. Precis som i Allsvenskan kan detta variera stort från klubb till klubb. En nykomling har sällan råd att betala samma löner som en etablerad klubb. Ibland väljer också en mindre klubb att betala en högre lön till sin bästa spelare för att behålla denne.

Hur ser framtiden ut?

Det pågår just nu en stor satsning inom svensk fotboll. Det byggs flera nya arenor runt om i landet som ska hålla för internationella matcher. Detta betyder också att man vill satsa på att locka till sig duktiga spelare till Allsvenskan. För att göra detta måste man erbjuda bra löner som kan matcha de utländska ligorna. Först då kan Sverige få lag som kan konkurrera med de stora klubbarna i Europa.

Det är tydligt att det skiljer ganska mycket mellan klubbar i Sverige när det kommer till lön. Stora klubbar i storstadsområden har ofta en bättre ekonomi och kan därför betala bättre löner till sina spelare. Du kan också märka en skillnad om en klubb har vunnit Allsvenskan ett år. Då kommer de få extra pengar som kan fördelas bland spelarna. Även spel i Europa har väldigt stor betydelse för ekonomin hos en svensk klubb.