Betsele-if.se Soccer Sveriges mest kända spelare

Sveriges mest kända spelare

Du börjar kanske inte sparka boll för att bli en kändis, men idag är det oundvikligt om du blir bra på det. Sverige har producerat många storstjärnor genom åren, många minns vi med värme, andra hejar vi fortfarande på i klubblagen. Förr var bevakningen av spelarna inte lika stor och det krävdes en bragd för att du skulle bli känd, idag kan det räcka med en ny frisyr eller en dålig filmning som blir viral.

Vilka är Sveriges mest kända fotbollsspelare egentligen? Det kommer vi gå in djupare på i den här artikeln. Om du inte har hört om namnen som presenteras här bor du förmodligen under en sten eller så är du helt enkelt inte särskilt intresserad av fotboll. Det är vi, och vi hoppas att du också är det, eller åtminstone ska bli det. Dessa är spelarna som vi minns för deras prestationer – på och utanför planen.

Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg

Det enda logiska är att börja med Zlatan Ibrahimovic, honom kan du inte ha missat? Den 195 centimeter långa svensken har frälst både landslaget och sina klubblag med överjordiska konstsparkar och kaxiga uttalanden. Både hans kropp och ego har tagit stor plats på planen och i media genom åren – tidningarna älskar att hata honom. Idag siktar han på att bli en superstjärna i USA vid sidan av sitt spel i nya klubben LA Galaxy.

Henrik Larsson var tidigare en spelare som ofta nämndes i samma andetag som Zlatan, men nu har det gått några år sedan han parkerade fotbollsskorna i hallen och satsade på en karriär som tränare. Han blev en nationalklenod när han under VM 94 äntrade planen i sina klassiska dreadlocks. Efter det har han spelat i klubbar som Celtic, Manchester United och Barcelona. Fredrik Ljungberg har du säkert också koll på? Tänk röd tuppkam och kalsongmodellande.

Dagens stjärnor och framtida storspelare

Zlatan är fortfarande aktiv, men i övrigt har vi inga svenska spelare som når upp i hans kaliber just nu. Kanske kommer vi aldrig att få det? Det finns dock välkända spelare i Sverige som är aktiva, och bortsett från John Guidetti är de flesta framför allt berömda för sina prestationer på planen. Emil Forsberg är sannolikt den spelare som svenskarna har störst förhoppningar på, och många tror att han är vår nästa superstjärna.

Men vi ska inte vara orättvisa mot Guidetti, han har åstadkommit fantastiska saker på planen också. Men kanske är det framför allt hans galna segerintervjuer och hans bollspelande med smågrabbarna på gården som har skapat flest rubriker. I dagsläget är även Andreas Granqvist en av våra mest kända spelare, landslaget och hela Sveriges nya kapten efter de fantastiska prestationerna i fotboll-VM i Ryssland. Det var inget man trodde för bara två år sedan.

94-gänget – Brolin, Ravelli, Dahlin

Så gott som alla spelare som var en del av VM-truppen år 1994, när Sverige grävde brons i USA, är idag välkända och betraktas som legender. Vissa har förvaltat sitt kändisskap bättre än andra och dyker än idag upp i TV-rutan med jämna mellanrum. Brolin, Ravelli och Dahlin är kanske de mest framträdanden men vi minns även Kennet Andersson och hans pistoler. Men truppen var full av namn som vi minns än idag.

Magnus Hedman satt på bänken under -94 men blev senare ett namn som skvallerpressen älskade att rapportera honom, detta ökade självklart hans kändisskap vare sig han ville det eller inte. Anders Limpar spelade under den här tiden i storklubben Arsenal men blev petad ur landslagstruppen i sista stund för att tränaren tyckte han var för tjurig. Idag kan vi bland annat se Pontus Kåmark som expert i TV och Håkan Mild gör sig hörd ibland också.

Kurt “Kurre” Hamrin

En av de äldsta fotbollslegendarer vi har i Sverige är Kurre Hamrin. Mannen som kanske var den främsta anledningen till att Sverige lyckades vinna ett VM-silver år 1958 på hemmaplan. Trots att det har gått över 60 år sedan dess matas vi med svartvita bilderna på Hamrin när han snurrar upp försvarsspelarna. Han ligger även bakom Sveriges kanske mest klassiska VM-mål, när han i slutminuterna såg till att vi spöade Västtyskland.

Sverige är inte världens största talangfabrik, men nog har vi tagit fram ett gäng namn som har bjudit oss på fina minnen och slipade fotbollskunskaper. Zlatan är först ut och den som definitivt har väckt mest känslor både på och utanför plan. För ibland är fotbollen en sekundär anledning till deras kändisskap. Förr krävdes det en bragd för att bli kändis, idag kan det räcka med roligt innehåll på sina sociala medier. Lägg namnen på minnet.