Betsele-if.se Soccer Sveriges fotbollssystem och ungdomsfotboll

Sveriges fotbollssystem och ungdomsfotboll

Svensk fotboll bygger på en form av seriespel där de två eller tre bästa lagen flyttas upp en division och de sämsta blir nedflyttade en division. En nystartad klubb måste alltid starta i den lägsta divisionen och sedan försöka ta sig uppåt. Det finns de klubbar som har lyckats ta sig hela vägen från division 8 till Allsvenskan på bara ett 10-tal säsonger. Ett exempel på detta är Dalkurd IF.

Allsvenskan är den allra högsta serien i Sverige. Om du vinner denna serie kan du inte nå en högre serie utan blir istället korad som svensk mästare. En seger ger också en prestigefylld kvalplats till Champions League, vilken är den största turneringen för klubbar i Europa. En plats i denna turnering ger klubben möjlighet att möta storklubbar från bland annat England, Spanien och Italien samt ett rejält tillskott i kassan.

Hur är det svenska fotbollssystemet uppbyggt

Det svenska seriesystemet består av olika divisioner från Allsvenskan ner till division 8. Svenska fotbollsförbundet har hand som serier ner till division 3. Efter detta så räknas serierna som lokala serier. Oftast delas serierna in geografiskt efter de olika landskapen. Stockholm har till exempel fler serier ända ner till division 8. Mindre landskap som till exempel Dalsland och Blekinge har bara serier ner till division 6. Alla har samma chans att bli uppflyttade.

Lag från de tre högsta serierna Allsvenskan, Superettan och Division 1 har varje år chansen att delta i Svenska Cupen. Det är den mest prestigefyllda cupen i Sverige och avgörs på våren varje år. Den svenska fotbollssäsongen pågår annars normalt mellan april och oktober med ett kortare sommaruppehåll. Den relativt korta säsongen beror på våra hårda vintrar och att det inte är möjligt att spela utomhus under vintermånaderna.

Hur fungerar ungdomsfotbollen i Sverige

De flesta börjar spela fotboll redan när de är 6 år gamla. De börjar i en lokal förening som ligger i deras by eller hemstad. I denna åldern så blandas ofta pojkar och flickor och all fokus ligger på lek. Det handlar om att barnen ska få röra bollen så mycket som möjligt och att alla har kul tillsammans. Det är först när man blir ett par år äldre som seriespel börjar.

Seriespelet i ungdomsfotbollen fungerar på ett liknande sätt som seniorfotbollen gör. Man har ett seriesystem som är baserat på geografiskt läge där lagen möter varandra två gånger per säsong. Istället för olika divisioner delas serierna upp efter ålder. Pojkar som är 12 år spelar alltså i en serie som heter P12. Istället för att bli uppflyttad i en serie nästa år spelar de i en serie som då heter P13.

Vad gör man för att främja ungdomsverksamheten

Ungdomsverksamheten är otroligt viktig för svensk fotboll på många sätt. För det första är det ett bra sätt att få ungdomar i rörelse och aktivera sig. Att tillhöra ett lag och en förening är utvecklande på många sätt. Det är också viktigt för de små byarna runt om i landet att de har fotbollsverksamhet. Detta engagerar ofta väldigt många i byn och det är ett bra sätt att skapa sammanhållning.

Det är också nödvändigt att ha en bra ungdomsverksamhet i Sverige för att utveckla seniorfotbollen. Det krävs att lagen i Sverige kan utveckla och ta hand om unga talanger som sedan kan ta plats i seniorlagen. Utan egna talanger blir det väldigt svårt för de bästa lagen i Sverige att göra bra ifrån sig. Detta är alltså nödvändigt för att vi ska kunna utveckla svensk fotboll och ta oss ut i Europa.

Damfotbollen i Sverige

Damfotbollen i Sverige är uppbyggd på samma sätt som herrfotbollen. Den stora skillnaden är att det är färre tjejer som spelar fotboll vilket också betyder att det är färre lag och divisioner. Detta märks främst i ungdomsfotbollen där det kan vara svårare för tjejer att hitta ett lag att spela i. Speciellt när de bor på en liten ort. Därför jobbar man hela tiden att aktivt försöka öka intresset för damfotboll.

Fotboll är den största sporten i Sverige både när det kommer till herrar och damer. Bara i seniorfotbollen för herrar finns det över 2 500 aktiva lag. I Sverige skiljer man inte på lag utan alla får samma chans att ta sig till den högsta serien. Dock är det inte vem som helst som får gå upp i Allsvenskan utan att uppfylla vissa krav. Dessa handlar främst om ekonomi och arena.