Betsele-if.se Soccer Sveriges bästa spelare i utländska storlag

Sveriges bästa spelare i utländska storlag

Sommaren 2018 var det äntligen dags för det svenska herrlandslaget att få spela VM igen. Efter ett tufft kval och en ännu tuffare play-off mot Italien var det flesta svenskar bara lyckliga över att vi hade tagit oss till VM. I gruppspelet spelade Sverige bra och ett hopp tändas hos svenskarna – kanske kan detta bli en ny 94:a sommar? Det blev det inte riktigt, men vi gick längre än vad vi gjort på 24 år.

Sverige lämnade lag som Nederländerna, Italien och Tyskland bakom sig och stod för en imponerande prestation som vi kan vara stolta över. Men vilka är våra bästa spelare och vilka finner vi i storklubbar? Andreas Granqvist kröntes till Sveriges nya landsfader efter sina prestationer, men han går inte in på listan eftersom att han har kritat på för Helsingborg IF. Här får du läsa mer om vår bästa spelare i storlagen.

Zlatan Ibrahimovic i LA Galaxy

Att utelämna Zlatan från den här lista vore en av de 7 dödssynderna. Under sin imponerande karriär har han nästan prenumererat på Guldbollen, utmärkelsen som bästa svenska spelare, och idag är prisskåpet fyllt med elva stycken. Zlatan började sin karriär i Malmö för att sedan lämna för Ajax i Nederländerna. Därefter har han spelat i klubbar som Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG, Manchester United och nu LA Galaxy.

Listan av klubbar är lång och prestigefull och Zlatan är utan tvekan den bästa svensken som någonsin har gått i ett par fotbollsskor. Ibrahimovic har sett sina bästa dagar och LA Galaxy är med största sannolikhet hans allra sista klubbadress. För honom återstår bara att lära amerikanerna spela fotboll, få in lite mer pengar och sedan leva det glada kändislivet i USA. Zlatan var inte en del av den svenska truppen under VM 2018.

Victor Lindelöf Nilsson i Manchester United

Med sin helikopterfint i U21-EM år 2015 när Sverige tog guld, slog Victor Nilsson Lindelöf igenom med dunder och brak. Han spelade redan då i Benficas B-lag i Portugal men knackade på dörren för att ta sig in i A-truppen. Där började hans resa från ytterback till mittback och han gjorde det med bravur. Lindelöfs solida försvarsspel och fina passningsspel fick storklubbarna att rikta nyfikna ögon mot Portugal.

För omkring 300 miljoner kronor värvades Lindelöf till Manchester United av Mourinho år 2017. Många betraktar Manchester United som världens största klubb. Väl där har det både gått upp och ner och det har inte varit helt enkelt att ta en startplats i laget. Mourinho har dock en tendens att frysa ut spelare, och många fruktade att Lindelöf var tränarens nästa offer. Med ett strålande VM i ryggen ser framtiden dock ljus ut för Victor.

Emil Forsberg i RB Leipzig

I den svenska VM-truppen var det Emil Forsberg som var det stora affischnamnet och den som skulle göra det för Sverige. 2015 värvades Forsberg till det överpresterande laget RB Leipzig i tyska Bundesliga. RB Leipzig är ingen typisk storklubb men har med sina prestationer de senaste säsongerna gjort spelarna i truppen till några av de hetaste på spelarmarknaden. Om den frejdiga, svenska yttern blir kvar en säsong till återstår att se.

Emil Forsberg har bland annat ryktats till storklubbar som Arsenal men de har redan värvat mycket och frågan är om deras budget inte är slut. Faktumet att Forsberg är het på marknaden kvarstår dock och om han rör på sig kan vi räkna med att det blir till en klubb som är än mer namnkunnig än RB Leipzig. Om Forsberg infriade förväntningar på honom under VM låter vi vara osagt, men han tappade åtminstone inte värde.

Andra kända svenska spelare i utlandet

Vi har förstås många andra svenska spelare som både är kända och som spelar i utlandet, till exempel Albin Ekdal, Emil Krafth, Martin Olsson och Viktor Claesson. Anledningen till att inga svenska damspelare nämns i den här listan är för att den svenska damligan är en av världens bästa, och vi finner många av våra spelare på hemmaplan. Till exempel Kosovare Asllani och Lotta Schelin. Stina Blackstenius är inte så känd ännu, men spelar för Montpellier.

Sverige gjorde en strålande insats under VM och mästerskapet är förmodligen det allra bästa skyltfönstret när du vill visa upp dig för storklubbar i världen. Vi har redan några välkända spelare i storklubbar, till exempel Zlatan Ibrahimovic, Victor Lindelöf Nilsson och Emil Forsberg. Zlatan har börjat trappar ner medan Lindelöf och Forsberg verkligen har chans att slå sig in på den internationella världsscenen. Ett namn för framtiden inom svensk damfotboll är Stina Blackstenius.