Betsele-if.se Soccer Sveriges bästa målvakter

Sveriges bästa målvakter

Målvakten har en extremt utsatt position i laget. Som siste man är det denne spelares uppgift att skydda målet och hjälpa försvaret. Du har inte råd att göra några misstag eftersom detta syns tydligt och kan innebära ett insläppt mål. Som målvakt kan du vara skillnaden mellan en förlust och en vinst. Utan ett bra försvar är det omöjligt att få en topplacering i ligan och målvakten är en stor del i detta.

Vi har fått fram en hel del bra målvakter genom åren. Oftast har de haft betydande roller och hjälpt till att föra sitt lag till toppen under flera säsonger. Många av dem har också haft stora roller i vårt svenska landslag. Många målvakter börjar sin karriär i Sverige och Allsvenskan innan de flyttar vidare till Europa och större ligor. Många återvänder sedan hem igen när det är dags att avsluta karriären.

Robin Olsen

Robin Olsen har på sistone fått mycket uppmärksamhet för sin fantastiska insats i VM. Han är född 1990 i Malmö och började faktiskt sin karriär redan som 7-åring i just Malmö FF. Som ungdom spelade han sedan i en rad klubbar i malmöområdet, bland annat BK Olympic och Bunkeflo IF. Den sistnämnda klubben låg då i Superettan men Olsen fick inte göra sin debut i näst högsta ligan vid detta tillfälle.

Det var först i Bunkeflo, som då hade bytt namn till LB07, som Olsen blev förstemålvakt. Dock satte en knäskada stopp för fortsatt spel i klubben. När han var tillbaka i spel valde han att byta klubb till IFK Klagshamn som han hjälpte ända upp till division 1. 2011 skrev han på ett kontrakt för Malmö FF och året efter gjorde han sin allsvenska debut. 2015 gjorde han sin debut i svenska landslaget.

Andreas Isaksson

Andreas Isaksson var länge svenska landslagets förstemålvakt tills han valde att lägga av i slutet av 2016. Han har vunnit pris som årets målvakt hela 10 gånger under sin karriär. Isaksson spelade som ung i Trelleborgs FF och kom tidigt med i ungdomslandslaget. 1999 gjorde han debut i Allsvenskan och gjorde succé direkt. Detta gjorde att storklubben Juventus fick upp ögonen för honom och erbjöd honom ett kontrakt.

Isaksson blev dock inte långvarig i Juventus utan flyttade hem till Sverige efter en säsong. Då skrev han ett kontrakt med Djurgårdens IF och blev svensk mästare två år i rad. Det var även i denna veva som han fick göra sin debut med svenska landslaget. Han spenderade därefter tid i flera klubbar utomlands, bland annat Stade Rennais FC i Frankrike och Manchester City i Storbritannien. Han var även lång tid i PSV Eindhoven.

Thomas Ravelli

Thomas Ravelli är en av VM-hjältarna från 1994. Han blev hela landets stora hjälte när han räddade den avgörande straffen i bronsmatchen mot Rumänien. Han började dock sin karriär i Östers IF och gjorde sin debut i Allsvenskan 1979. Det tog bara en säsong innan hade etablerat sig som förstemålvakt i klubben. Dessutom vann han två SM-guld i rad och tilldelades det prestigefyllda priset Guldbollen under säsongen 1981.

Ravelli var även en del av det lag som tog sig till VM 1990. Tyvärr blev det ingen succé för svenska landslaget som förlorade alla tre av sina gruppspelsmatcher. Efter tiden i Öster gick han till IFK Göteborg där han blev fotbollsproffs på heltid. Under sin karriär med klubben vann han hela sex stycken SM-guld och spelade över 400 matcher. Det är dock VM 1994 som vi minns honom för.

Magnus Hedman

Magnus Hedman var även han en framgångsrik landslagsmålvakt som tog över som förstemålvakt 1997. Redan som ungdom började han spela i AIK och blev även svensk mästare med klubben år 1992. Han spelade dock mestadels av sin karriär i den engelska klubben Coventry FC. Efter sin karriär har han fortsatt att synas i olika fotbollssammanhang och är bland annat expertkommentator på TV4. Han tillhörde ett kort tag storklubben Chelsea FC.

Hedvig Lindahl

På damsidan är det Hedvig Lindahl som räknas som en av Sveriges bästa målvakter. Hon har varit svenska damlandslagets förstemålvakt sedan 2005. Hon utmärkte sig tidigt och blev uttagen till elitlaget för unga flickor i Södermanland. Hon värvades sedan till Malmö FF 2001 och gjorde debut i Damallsvenskan. Hon har efter detta spelat i flera olika klubbar, bland annat Kristianstad DFF och Linköping. Nu håller hon dock till i Chelsea.