Betsele-if.se Soccer Svenska fotbollslandslagets statistik, historia och prestationer

Svenska fotbollslandslagets statistik, historia och prestationer

Det hela tog sin början den 12 juli år 1908 i en officiell landskamp mot Norge. Efter att Sveriges olympiska kommitté fattat ett beslut om deltagande i spelen, som skulle anordnas i London, ansågs det att man måste få till en träningslandskamp. Danmark och Finland hade tackat nej. Matchen kom att spelas på Lefgrens äng, den plats där Gamla Ullevi nu ligger i Göteborg, och en engelsman som var bosatt i staden utsågs till domare.

Omkring 2000 till 3 000 åskådare bevittnade matchen där Sverige ledde med 5-2 i halvtid vilket utökades till 11-3 när slutsignalen blåstes. Norrmännen som också de spelade sin första landskamp gjorde dock det första målet i matchen, en prestation så god som någon och vad man fick ta med sig hem som minne. Bland de svenska spelarna kan nämnas legendaren Karl “Köping” Gustavsson, vart han hade sin hemvist torde vara tämligen klart.

De främsta turneringarna

Att landslaget gjorde succé i Ryssland under VM 2018 kan väl inte ha undgått någon. Placeringen i turneringen, delad 5:e plats, ses som en framgång trots att den inte nådde upp till bronspengen som bärgades 24 år tidigare i USA. Dessa placeringar toppas dock av hemma-VM 1958 då Sverige fick silver efter semifinalvinst mot Tyskland. Tidigare bronsmedaljen i Rio Brasilien år 1950 rankas också högt samt även 5:e platsen i Västtyskland år 1974.

En annan stor prestation var det svenska fotbollsguldet i London 1948. Hur det ska rankas råder delade meningar om. Dels hade andra världskriget avslutats bara tre år tidigare och många länder var stukade i efterkrigstidens spår och ruiner. Dessutom var OS då helt stängt för proffs, endast amatörer tilläts spela och många länder kunde inte ställa upp med sina starkaste lag. Sverige slog dock Danmark med 3-1 i semi och Jugoslavien med 3-1 i finalen.

Misslyckanden

Från och med VM i Sverige 1958 var proffs välkomna i landslaget, så vi räknar svenska framgångar från och med då. Men det gick inte alltid så bra ens med utlandsproffs i laget. Både till Chiles VM 1962 och Englands 1966, stupade Sverige i kvalet och kom inte med till slutspelet. De gångerna blev Schweiz respektive Västtyskland vårt fallrep. Efter förlusten mot alplandet skrotades den kommitté som ditintills svarat för laguttagningarna.

Den förste enväldige kaptenen blev Lennart Nyman. Efter kvalmisslyckandet ersattes han av Orvar Bergmark 1965. Efter VM 1970 tog Georg “Åby” Erikson över rodret och fick framgångar 1974 och tog laget till VM 1978. Efter ett mediokert gruppspel i slutspelet 1978 som gick i Argentina följde två raka fiaskon i att ta sig till VM via kvalspel. Lars “Laban” Arnesson lyckades inte ta Sverige till slutspel vare sig till Spanien 1982 eller till Mexiko 1986.

Upp och ner

VM i Italien betraktas som ett jättefiasko för Sverige. Förluster med 1-2 i alla tre gruppmatcher med Olle Nordin FK. Värst sved förlusten mot Costa Rica. Tommy Svensson blev ledaren som frälste nationen med brons i USA 1994, detta med bland andra Ravelli, Schwarz, Brolin, Andersson och Larsson. År 1998 kunde inte Tommy Söderberg ta oss till VM i Frankrike, men väl till Sydkorea/Japan 2002 tillsammans med Lars Lagerbäck.

Där tog sig Sverige till åttondelsfinal efter att gått vidare från “dödens grupp”. Lagerbäck ledde ensam laget i VM 2006 i Tyskland och mot dem förlorade man åttondelen. Då hade laget stjärnor som Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimović. Sedan följde två VM utan svenskt deltagande i Sydafrika 2010 och Brasilien 2014. Ledda av Erik Hamrén som kritiserades för bland annat ett nytt spelsystem som inte gav resultat trots lagets stjärnor.

Europa också

Mellan VM spelas EM vart 4.e år. Första framgången i EM kom på hemmaplan 1992 då vi blev 3:a. År 1996 kom vi inte med efter missat kval och 2000 blev Sverige sist i gruppspelet. I Portugal 2004 vann laget sin grupp efter 1-1 mot Italien och Zlatans klassiska mål. Den riktigt fina skalpen togs mot Bulgarien med 5-0 och en kritiserad match mot Danmark slutade 0-0. Avslutning med förlust mot Nederländerna efter strafftävling.

Mot nya tider

År 2008 i Schweiz kom Sverige inte vidare från gruppspelet efter avgörande förlust mot Ryssland. I Ukraina/Polen 2012 gick det lika illa, likaså år 2016 i Frankrike. Det blev också slutet för tränaren Erik Hamrén som ersattes av den otroligt populäre Janne Andersson. Han hade då lett IFK Norrköping till ett sensationellt guld i Allsvenskan 2015 och ställdes ganska otippad som svenska fotbollslandslagets förbundskapten. I och med framgångarna betraktas han som ytterligt folkkär.