Betsele-if.se Soccer Fotbollsligor i Sverige

Fotbollsligor i Sverige

Sverige har ett fotbollssystem som bygger på uppflyttning och nedflyttning. De två bästa lagen i varje serie flyttas upp en division och de två sämsta lagen flyttas ned en division. De som kommer trea får kvala mot den som är tredje sist i divisionen över. Detta betyder att vilket lag som helst kan ta sig från den lägsta divisionen hela vägen upp till Allsvenskan. Idag finns över 2 500 lag i det svenska seriesystemet.

Det är inte säkert att ett lag kan flyttas upp till hela vägen upp till Allsvenskan även om de skulle vinna sina serier. Det krävs nämligen att laget uppfyller vissa krav som ställs av det svenska fotbollsförbundet. Detta handlar till exempel om arena och vilken ekonomi klubben har. Allsvenskan och Superettan är de enda serierna där det bara finns en i Sverige. Från division 1 och nedåt finns det flera.

Allsvenskan

Allsvenskan är Sveriges högsta serie när det kommer till klubbfotboll för herrar. Vinnaren av denna blir varje år svensk mästare och alltså bästa laget i Sverige. En vinst innebär också att de får kvala till Europaspel nästkommande år. Allsvenskan har funnits sedan 1924 men det var först 1930 som serien fick sin SM-status. Idag är det 16 lag i serien som möter varandra två gånger per säsong. En gång hemma och en gång borta.

Allsvenskan påbörjas alltid i april och avslutas i oktober. Den har sänts på Tv sedan 1955 och idag är det möjligt att se samtliga matcher under en säsong. Malmö FF är det lag som har tagit flest guld genom åren med hela 23 stycken. IFK Göteborg och IFK Norrköping ligger tvåa i denna liga med 13 guld vardera. Regerande mästare är i nuläget Malmö FF som vann säsongen 2017.

Superettan

Superettan är den näst högsta divisionen i Sverige och är serien direkt under Allsvenskan. Precis som den högsta serien är det 16 lag som deltar varje år. De två bäst placerade är direktkvalificerade till spel i Allsvenskan nästkommande år. Trean får kvala i två matcher. Superettan har bara funnits i sin nuvarande form sedan 2000. Innan detta var serien känd som division 1. Lagen här får även vara med i Svenska Cupen.

Precis som i Allsvenskan pågår säsongen mellan april och oktober. Lagen möter varandra en gång på bortaplan och en gång på hemmaplan. 2007 var enda gången som trean i serien inte har behövt kvala. Detta på grund av att Allsvenskan då skulle utökas från 14 lag till 16 lag. De två lagen som kommer sist blir nedflyttade i någon av division 1 serierna som vi strax kommer berätta mer om.

Division 1

När det kommer ner till division 1 börjar serierna delas upp. I division 1 handlar det om en norrserie och en söderserie. Det är fjorton lag i varje och de är uppdelade efter vart de ligger geografiskt. Här är det bara ettan i varje serie som blir direktuppflyttad till Superettan. De två lag som kommer på andra plats får då kvala mot de lag som kommer på en 13-14 placering i Superettan.

De lag som spelar i division 1 har även de möjligheten att vara med i Svenska Cupen. Det är dock inte alla 32 lag som får delta utan bara några av de bästa. Det var först 2006 som division 1 började kallas division 1 i den bemärkelse som vi känner till idag. Innan var det Sveriges näst högsta serie som nu har ersatts av det som kallas för Superettan.

Lägre divisioner

Efter division 1 fortsätter divisionerna ända ner till division 8. Det är Svenska Fotbollsförbundet som har hand om serierna ner till division 3, sedan är det på lokal nivå som det sköts. Hur långt ner divisionerna går beror på vilket landskap det handlar om. I Blekinge har man till exempel bara serier ner till division 6 medan man i Stockholm har ända ner till division 8. Detta beror såklart på antalet lag.

Damallsvenskan

Vi ska inte glömma bort damerna. Deras seriesystem fungerar på precis samma sätt som herrarnas. I damallsvenskan är det dock bara tolv lag som deltar varje år. Precis som för herrarna är det en plats i Europa som står på spel för vinnaren. Plus att de såklart får kalla sig för svenska mästare. Damallsvenskan har funnits sedan 1988 då den ersatte division 1 som tidigare var den högsta serien.