Betsele-if.se Soccer Fotbollens historia i Sverige

Fotbollens historia i Sverige

Har du koll på fotbollens historia i Sverige? Vet du till exempel hur många mästerskapsmedaljer vi har tagit och när? I den här artikeln språngnickar vi ner i arkiven via klassiska Henrik Larsson-manér för att lära dig mer om fotbollens historia. Det finns mycket att gotta sig i och förhoppningsvis kan läsningen väcka varma minnen eller lära dig sådant som du inte hade en aning om – det är vår ambition.

Vad räknar vi till svensk fotboll då? Allt. Allt som en svensk ens har haft lite att göra med, här blundar vi för jantelagen och känner oss stolta över våra idrottsmän och kvinnor istället. Vi kan redan nu nämna kända, svenska tränarnamn som Sven-Göran “Svennis” Eriksson och Pia Sundhage. Svennis som var Englands första utländska landslagstränare och Sundhage som tog USA till två OS-guld och ett VM-silver när hon coachade laget.

Svenska herrlandslagets största meriter

Så, hur många mästerskapsmedaljer har Sverige tagit? Tre är svaret. Ett kanske du har hört talas om, och ett kanske du minns till och med. Vi börjar i rätt ordning, det vill säga kronologisk ordning. Detta kanske du inte har koll på, men år 1950 tog Sverige faktiskt ett brons i VM. Sveriges andra VM-medalj togs 1958 när Sverige arrangerade fotbolls-VM på hemmaplan, samma VM som legendaren Pelé debuterade, men vi minns hellre Kurre Hamrin.

Den tredje mästerskapsmedaljen var likt den första ett VM-brons, den hämtade vi hem när vi korsade Atlanten år 1994. Detta är ett mästerskap som många av oss minns, och vi som inte minns det har fått det berättat för oss och blivit matade med de klassiska TV-bilderna. Till exempel har vi alla sett Ravellis straffräddning mot Rumänien i kvartsfinalen, som också blev utsett till “Tidernas idrottsögonblick” på Idrottsgalan år 2001.

Svenska damlandslagets största meriter

Det svenska damlandslaget har varit betydligt mer framgångsrikt och den svenska damfotbollen har en hög status i världen. Precis som herrarna kan damerna stoltsera med tre VM medaljer, ett silver och två brons. Dessa är dock betydligt färskare. Silvret kom år 2003 medan bronset hämtades hem år 1991 och 2011. Den största segern som de svenska damerna har stått för är smått galna, eller helt galna, 17-0 mot Azerbajdzjan år 2010.

Till skillnad från herrlandslaget har damerna också rönt framgångar i andra mästerskap, både OS och EM. Du satt förhoppningsvis bänkad framför teven när de år 2016 vann sitt OS-silver? Vi minns bland annat semifinal mot Brasilien där Sverige togs sig vidare efter straffläggning. I damernas troféskåp finner vi även fem EM-medaljer; ett guld, tre silver och två brons. Den senaste i ordningen togs under EM i Tyskland år 2001 och var av valören silver.

Svenska lag ute i Europa

Allsvenskan står kanske inte högst i kurs hos alla, men vi har skördat framgångar ute i Europa vid flera tillfällen. Till exempel har Malmö FF och Östersund gjort det på senare år. Malmö FF i Champions League och Östersund i Europa League. Och de sistnämnda tog sig hela vägen till slutspel där Arsenal blev ett för övermäktigt motstånd. Men om vi kollar noga i backspegeln finns det fler framgångar i Europa att lyfta fram.

Säsongen 78/79 togs sig Malmö FF hela vägen till Final i Europacupen, men det är IFK Göteborg som har lyft de tyngsta pokalerna. Både 81/82 och 86/87 lyckades de blåvita änglarna med bedriften att vinna UEFA-cupen. Idag har den turneringen döpts om till Champions League, och det är det största du kan vinna med ett klubblag. Göteborg skulle ta sig ut i Europa fler gånger, och även lag som AIK och Helsingborg har hittat dit.

Målen vi minns

Ett av de mest klassiska ögonblicken i svensk fotbollshistoria är det få av oss som minns, men många har sett de svartvita bilderna. Det var Kurt Hamrin som var regissören bakom fotbollsbilderna när han fintade bort det västtyska försvaret 1958 och stänkte in 3-1 i semifinalen. Vi minns också Zlatans klack mot Italien 2004 och Zlatans cykelspark i 4-2 segern mot England. Henrik Larssons språngnick? Ralf Edströms volley? Anders Svenssons frispark? Målen är många.

Sverige är inte världens största fotbollsnation, men vi har ändå åstadkommit mycket minnesvärt genom åren – både på herr- och damsidan. VM-sommaren 1994 beskrivs av många som den varmaste och bästa sommaren någonsin. Och det är verkligen något speciellt med en VM-sommar, eller hur? Många vackra och viktiga mål har etsat sig fast på näthinnan och vi vill aldrig glömma dem. Blunda och tänka på Anders Svenssons frispark mot Argentina. Zlatans klack. Målgesterna. Vilka minnen.