Betsele-if.se Soccer Allt om fotboll i Sverige

Allt om fotboll i Sverige

Fotboll är Sveriges och världens största sport. Den lilla bollen har satt miljontals hjärtan i brand och ligger bakom både lyckliga stunder och våra största tragedier. Fotboll får oss att känna. Det är anledningen till att många svenskar själva utöver sporten och dessutom har ett favoritlag som de följer passionerat. Men det finns många aspekter inom fotboll, det handlar inom bara om den runda bollen och de 22 spelarna som springer runt på planen.

När du följer ett fotbollslag ser du alla deras matcher, analyserar matcherna, sörjer när de förlorar och firar som om det inte fanns en morgondag när de vinner. I ett digitalt samhälle har vi möjlighet att följa våra lag även utanför planen, vi vet vilken bil de kör, vad de äter till frukost och har koll på politiska spänningar som ofta kan uppstå. Fotboll är som en väldigt god lök med många lager.

Från Allsvenskan ut i världen

Den svenska högsta ligan i fotboll heter som bekant Allsvenskan. Här finner vi lag som AIK, IFK Göteborgs och Malmö FF för att bara nämna några klassiker. Allsvenskans status har gått upp och ner genom åren men tycks ligan vara på uppgång igen. Detta tack vare lag som Malmö FF och Östersund som på senare år har högpresterat i Europaspel och satt svensk fotboll på kartan igen. Dock är Allsvenskan långt ifrån störst.

Många uppskattar den inhemska fotbollen men de bästa ligorna finner vi i länder som England, Tyskland, Spanien, Italien och numera även Frankrike. Allsvenskan fungerar mer som en trampolin ut i Europa för de unga svenska spelarna. Och vi har lyckats få ut många talanger utanför landets gränser. Även om du är en Hammarby-supporter kan du hålla på ett lag i Premier League, eller byta favoritlag allt eftersom som Zlatan byter klubbadress.

Hur ser fotbollen ut i Sverige?

Som vi redan har nämnt har lag som Malmö FF och Östersund stämplat fast de svenska fotbollsspåren ute i Europa, vilket självklart gör gott för svensk fotboll. Unga spelare får nya förebilder och fler spelare ansluter sig till sina lokala klubbar när de blir inspirerade av prestationerna som de ser på TV. Svensk fotboll mår relativt bra, och förhoppningsvis kommer vi att bara må bättre och bättre med våra framtida talanger.

När det svenska herrlandslaget tog sig till fotbolls-VM i Ryssland pumpade endorfinet i den svenska folksjälen. Vilken prestation. Väl där visade svenskarna också att vi inte ska underskattas, och Andreas Granqvist blev hela landets nya pappa. Vi tog oss till kvartsfinal och även om det var surt att åka ut, var det svårt att inte vara stolt över vad vi hade åstadkommit. Med bara tio miljoner invånare är Sverige en liten fotbollsnation med stort hjärta.

Våra mest kända svenska fotbollsspelare

Vår mest kända spelare – alla kategorier – är givetvis Zlatan, inget efternamn behövs. Zlatan deltog dock inte i VM och många har oroat sig över hur Sverige ska klara sig i fotboll när han lägger fotbollsskorna på hyllan. Med ett relativt lyckat VM i bagaget kan vi dock konstatera att vi nog kommer överleva. I det svenska landslaget finns det fullt av spelare som ser ut att gå en ljus framtid tillmötes.

Emil Forsberg är kanske den mest kända spelaren i Sverige som fortfarande är på uppgång, och vi räknar kallt med att få se honom på den stora världsscenen inom en snar framtid. Mittbacken Victor Nilsson Lindelöf finner vi redan i Manchester United, samtidigt som spelare som Albin Ekdal och Viktor Claesson är namn som också dansar runt ute i olika delar av världen. Vi får heller inte glömma John Guidetti som gör världens bästa intervjuer.

Statistik, historik och prestationer

På den här sajten kommer du självklart kunna ta del av statistik, historik och minnesvärda prestationer. Om vi pratar om historiska, svenska spelare kan vi nämna till exempel Kurre Hamrin som var med och tog Sveriges enda VM-silver i mästerskapet år 1958. Sedan har vi såklart 94-gänget med Brolin, Martin Dahlin, och Ravelli som gav oss vårt enda brons. Faktum är att VM i Ryssland 2018 var vår bästa prestation sedan 1994.

Välkommen!

Vi hoppas att du ska finna mycket av intresse på den här sajten och vi kommer att skriva om fotboll i både stort och smått. Vi är passionerad fotbollsentusiaster och vi vet att vi inte är ensamma i vårt intresse. När du vill läsa om Sveriges bästa spelare, ta del av statistik eller läsa om intressanta och imponerande prestationer, är det till oss du ska vända dig. Välkommen hit!